Paradicsom "lekvár", avagy hogyan teremtsünk télen nyarat

2009-08-28

sponsored links

Anyukámtól tanultam, hogy hogyan lehet mélyhûtés nélkül fini nyári paradicsomot varázsolni az ételekbe télen is. A boltival nem érdemes próbálkozni, se íze se illata és még káros is.
Az eljárás tulajdonképp olyan, mintha lekvárt készítenénk.






Paradicsom "lekvár":
- paradicsom
- üveg
- extraminiminimális szalicil

Aki nem szereti a héját, az szedje le, majd ketté vagy négybe várjuk, kiszedjük a kemény közepét és egy lábasba tesszük a paradicsomokat. Semmit nem kell hozzáadni, csak közepes lángon, néha kevergetve megfõzni addig amíg szét nem fõ a paradicsom és alig vannak benne darabok. Mindezt fedõ alatt, majd levesszük a fedelét és kicsit elfõzzük a levét, de ne nagyon.
Kb 10-15 percig fõzhetjük így. Akkor lesz jó, ha még leveses marad.
Üvegekbe merem, egy icuripicurika szalicilt teszek a tetejére és ugyanúgy száraz dunsztba teszem, mint a lekvárt.
Én szoktam venni paprikát nyáron vagy anyuéktól kapok és kicsumázom, négybe vágom, összeillesztem kiskiflibe és be a mélyhûtõbe. Télen csak elõkapok egy zacskónyit (ami kb egy adag lecsóhoz kell), rátördelem még fagyott állapotban a már megfonnyasztott hagymára és amikor már kész a paprika, jöhet a nyáron elrakott, finom paradicsom. Attól függõen mennyi lecsót akarunk készíteni kis üveggel vagy nagy üveggel. Mi kolbászosan és tojásosan szeretjük, így azt rakunk bele.
Komolyan mondom, mint nyáron. De tökéletes olaszos ételekhez, a kisüveges paradicsom pörkölthöz stb.

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2009/08/paradi...

sponsored links

Keres?s